Direkt zum Inhalt
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

6 wetenschappelijk onderbouwde manieren om je metabolisme te versnellen en gewichtsverliesproblemen te overwinnen met dieet, supplementen en levensstijl

Als je worstelt met een hardnekkige gewichtstoename die maar niet op gang wil komen, een laag energieniveau en algemene vermoeidheid, dan loopt je stofwisseling misschien iets langzamer dan zou moeten...

Maar wat is je 'stofwisseling' precies? En hoe kun je het versnellen om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken?

In dit artikel onderzoeken we wat je metabolisme is en gaan we in op de nieuwste wetenschappelijk onderbouwde manieren om het te versnellen via voeding, supplementen en veranderingen in je levensstijl.

 

Wat is je stofwisseling?

De stofwisseling is het proces dat je lichaam gebruikt om het voedsel dat je eet om te zetten in energie voor al je fysiologische en cellulaire processen.

Je metabolisme bestaat uit twee hoofdonderdelen: katabolisme, waarbij voedsel wordt afgebroken voor energie, en anabolisme, waarbij energie wordt gebruikt om je lichaam op te bouwen en te herstellen.

Je Basic Metabolic Rate (BMR) is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om te functioneren terwijl het in rust is. Veel dingen kunnen je BMR beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, spiermassa, genetica en meer.

Als je een hogere stofwisseling hebt, betekent dit dat je lichaam meer calorieën nodig heeft om de basisfuncties te behouden, waardoor het gemakkelijker is om een gezond gewicht te verliezen of te behouden.

Een tragere stofwisseling kan het een uitdaging maken om blijvend gewicht te verliezen en een stabiel energieniveau te behouden. Gelukkig kunnen de meeste mensen met de juiste kennis en strategieën hun metabolisme stimuleren en meer calorieën verbranden gedurende de dag! (1)

Laten we eens kijken naar een aantal strategieën die je kunt gebruiken om je metabolisme te stimuleren:

 

Bouw spiermassa op met weerstandstraining

Cardio is vaak waar de meeste mensen zich op richten als ze proberen af te vallen, maar het ware geheim om plateaus te overwinnen en duurzame resultaten van gewichtsverlies te zien, zit hem in het opbouwen van spiermassa met weerstandstraining.

Dit komt omdat spiermassa aanzienlijk meer calorieën verbrandt dan vet terwijl je lichaam in rust is, waardoor je metabolisme een boost krijgt. Spieren ondersteunen gewichtsverlies ook op andere manieren door de insulinegevoeligheid te verbeteren, waardoor je lichaam minder glucose omzet in vet.

Onderzoek toont aan dat slechts een paar maanden 3 keer per week weerstandstraining de stofwisseling aanzienlijk verhoogt. (2)

 

Blijf gehydrateerd

Wist je dat iets simpels als meer water drinken je stofwisseling kan helpen stimuleren?

Dit komt omdat water het energieverbruik van je lichaam in rust verhoogt, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief bent. Dit effect staat bekend als watergeïnduceerde thermogenese. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het drinken van 500 ml water de stofwisseling tijdelijk met 24-30% kan verhogen gedurende ongeveer een uur! (3)

Het is belangrijk om te weten dat je te veel water kunt drinken, dus probeer je inname te beperken tot maximaal 3 liter per dag als je een vrouw bent en 3,5 liter per dag als je een man bent.

 

Verhoog je eiwitinname

De inname van proteïne helpt niet alleen om de aminozuren te leveren die nodig zijn om meer spiermassa op te bouwen, maar het verteringsproces van proteïne verbrandt ook veel meer calorieën dan andere macronutriënten zoals koolhydraten en vetten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het verhogen van je eiwitinname je stofwisselingssnelheid tijdelijk met wel 15-30% kan verhogen. (4)

 

Eet mineraalrijk voedsel

Mineralen zoals selenium, ijzer, jodium en zink zijn essentieel voor het optimaal functioneren van de schildklier, die een cruciale rol speelt in de stofwisselingssnelheid van je lichaam. (5)

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze mineralen zijn onder andere

  • Paranoten
  • Zaden
  • Zeevruchten en zeewier
  • Peulvruchten
  • Dierlijke eiwitten

 

Drink groene thee

Het drinken van groene thee kan je metabolisme op twee manieren stimuleren, dankzij de aanwezigheid van krachtige antioxidanten en wat cafeïne.

Groene thee is met name rijk aan een stof genaamd epigallocatechin gallate (EGCG), die kan helpen om de vetoxidatie te verhogen. Dit betekent dat je lichaam efficiënter vet kan verbranden voor energie.

De combinatie van EGCG en cafeïne kan helpen om de algehele thermogenese te verhogen, het proces waarbij je lichaam warmte genereert en calorieën verbrandt. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van groene thee je energieverbruik met 4-8% kan verhogen! (6)

 

Geef je stofwisseling een superboost met supplementen: Jennah Organics Burn Boost & Hormoonbalans

Op zoek naar een natuurlijke boost voor je stofwisseling en ondersteuning van gewichtsverlies? Jennah Organics heeft de perfecte oplossing met onze Burn Boost en Hormone Balance supplementen.

Burn Boost is een cafeïnevrije, plantaardige vetverbrander met ingrediënten als witte kidneyboon en lotusblad. Deze krachtige formule helpt je calorieverbranding te verhogen en suikeropname te verminderen, waardoor je metabolisme een broodnodige kickstart krijgt.

Hormone Balance pakt daarentegen de hormonale onbalans aan die gewichtsverlies in de weg kan staan. Met ingrediënten als inositol, L-carnitine, pijnboomschorsextract en ashwagandha helpt het hormonen reguleren, een opgeblazen gevoel te verminderen en het humeur en energieniveau te verbeteren. Dit supplement ondersteunt een gezonde stofwisseling door de hormonale omgeving van je lichaam te stabiliseren, waardoor je je evenwichtiger en energieker voelt.

 

Slotgedachten

Je stofwisseling stimuleren is de sleutel tot het overwinnen van gewichtsverliesplateaus en het verbeteren van je algehele energieniveau. Door weerstandstraining te doen, gehydrateerd te blijven, de inname van eiwitten en mineralen te verhogen, groene thee te drinken en effectieve supplementen zoals Jennah Organics Burn Boost en Hormone Balance te gebruiken, kun je je stofwisseling op natuurlijke wijze verbeteren en geweldige, duurzame resultaten zien!

 

 

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Kruiden

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Optionen wählen