Direkt zum Inhalt

De voordelen van bosbaden: wat het is en waarom je het zou moeten doen

Heb je ooit een diep gevoel van welzijn ervaren na een verblijf in de natuur?

Het is geen toeval en het zit ook niet alleen in je hoofd... Ons onderdompelen in de natuur heeft wetenschappelijk bewezen voordelen voor niet alleen onze geestelijke gezondheid, maar ook onze lichamelijke gezondheid.

In dit artikel nemen we een diepe duik in een op de natuur gebaseerde praktijk die bosbaden heet en hoe het je leven kan veranderen.

Lees verder om erachter te komen wat bosbaden is, hoe het je kan helpen en hoe je het kunt beoefenen!

 

Wat is bosbaden?

Het concept en de praktijk van bosbaden, ook bekend als “shinrin yoku” ontstond in Japan in de jaren 1980 toen de bevolking de negatieve effecten van de moderne, stedelijke levensstijl begon op te merken.

Voor alle duidelijkheid: het is geen letterlijk bad! Bosbaden kan worden vertaald als “jezelf onderdompelen in de sfeer van het bos”.

In tegenstelling tot wandelingen of natuurwandelingen is bosbaden anders in de zin dat het een meeslepende praktijk is waarbij je al je zintuigen volledig betrekt bij de natuurlijke omgeving.

Bij bosbaden ligt de nadruk op aanwezig zijn en in het moment zijn in tegenstelling tot fysieke inspanning of het bereiken van een bestemming.

Deze praktijk moedigt je echt aan om al je zintuigen te gebruiken, zoals zicht, geluid, geur en tastzin, om de volledige boservaring te omarmen en alle ongelooflijke gezondheidsvoordelen te ontvangen die het te bieden heeft.

Dit houdt in dat je aandachtig door het bos wandelt en even pauzeert om de details van de natuurlijke wereld om je heen te observeren en te waarderen, terwijl je ook je innerlijke staat controleert.

 

De wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van baden in het bos

1. Verminderde stress

Een onderzoek uit 2007 toonde aan dat baden in het bos stress vermindert door het verlagen van het hormoon cortisol, het belangrijkste stresshormoon in je lichaam. 1

2. Verlaagde bloeddruk

Een klinisch onderzoek uit 2011 toonde aan dat de deelnemers na een verblijf in het bos een verminderde activering van hun sympathische zenuwstelsel hadden, ook bekend als “vechten of vluchten”, evenals een verlaagde bloeddruk en adrenalineniveaus. (2)

3. Verhoogde immuunfunctie

Onderzoek uit 2010 toonde aan dat twee keer per week wandelen in een bos het aantal immuuncellen en kankerdodende eiwitten kan verhogen. 3

4. Verbeterde stemming

Een recent onderzoek uit 2021 toonde aan dat natuurtherapieën effectief waren in het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst, terwijl ze algehele negatieve emoties verminderden. (4)

 

Hoe werkt bosbaden?

Bosbaden verbetert je welzijn door een aantal verschillende mechanismen.

Ten eerste helpt het prikkelen van al je zintuigen in het bos om je geest een pauze te geven van het rondcirkelen van negatieve gedachten, wat je humeur direct kan verbeteren en stress kan verminderen.

Bomen en andere vegetatie geven ook zuurstof af, wat betekent dat je zuurstofrijke lucht inademt die de juiste zuurstoftoevoer naar je bloed ondersteunt en de hersenfunctie stimuleert.

Bossen zitten ook vol met antimicrobiële verbindingen, fytonciden genaamd, die vrijkomen uit de bomen om je heen. Het inademen van deze stoffen kan de immuunfunctie verbeteren en stress verminderen.

Bosbaden biedt ook voordelen door aromatherapie, omdat de bomen aromatische verbindingen vrijgeven die je emotionele welzijn kunnen stimuleren.

 

Hoe bosbaden te beoefenen

  1. Kies een bosrijke omgeving: Zoek een nabijgelegen bos, park of ander gebied met veel bomen. Het hoeft geen afgelegen locatie te zijn; zelfs stadsparken kunnen een weldadige ervaring bieden.
  2. Verbreek de verbinding: Laat je telefoon en andere elektronische apparaten achter of zet ze uit om afleiding te minimaliseren. Het doel is om contact te maken met de natuur zonder onderbrekingen, indien mogelijk!
  3. Loop langzaam en aandachtig: Neem de tijd terwijl je door het bos loopt. Let op de details om je heen zoals: het ritselen van de bladeren, het getjilp van de vogels en de textuur van de boomschors.
  4. Gebruik je zintuigen: Concentreer je op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Adem diep in en neem de frisse lucht in je op. Raak de bladeren, bomen en aarde aan om fysiek in contact te komen met de natuur.
  5. Zitten en observeren: Zoek een comfortabele plek om rustig te zitten en observeer je omgeving. Sta jezelf toe om gewoon aanwezig te zijn en de natuurlijke omgeving in je op te nemen.
  6. Reflecteer: Neem na het baden in het bos even de tijd om na te denken over hoe je je voelt. Let op eventuele veranderingen in je stemming, stressniveau of algehele gevoel van welzijn.

 

FAQ

Is bosbaden wetenschappelijk bewezen?

Ja, het is wetenschappelijk bewezen dat bosbaden het emotionele, mentale en fysieke welzijn verbetert.

 

Hoe lang moet je baden

Volgens onderzoek moet je proberen minstens 1-2 uur aan een stuk te bosbaden om er de voordelen van te plukken. Maar elke tijd in de natuur is beter dan niets!

 

Slotopmerkingen

Bosbaden biedt een diepgaande manier om weer in contact te komen met de natuur en te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen.

Door al je zintuigen in het bos te gebruiken, kun je stress verminderen, je immuunsysteem stimuleren en je humeur verbeteren.

Omarm deze eenvoudige maar krachtige oefening om je algehele welzijn te verbeteren en rust te vinden tussen de bomen!

 

 

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Herbalist

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Optionen wählen