Direkt zum Inhalt
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

Hoe Hormonen Gewichtsverlies Beïnvloeden

Als je een vrouw van boven de 30 bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat afvallen een stuk moeilijker is geworden dan toen je in de 20 was, zelfs als je goed eet en beweegt. Het probleem? Je hormonen hebben er waarschijnlijk iets mee te maken.

Als we in de 30 zijn, beginnen hormonen zoals oestrogeen, cortisol, insuline en schildklier te schommelen en af te nemen. Deze veranderingen kunnen je inspanningen om af te vallen saboteren!

De sleutel is om precies te begrijpen hoe je hormonen je stofwisseling en vetopslag beïnvloeden. Als je eenmaal weet wat er op hormonaal niveau aan de hand is, kun je stappen ondernemen om hun effect tegen te gaan. Lees verder en we duiken in de belangrijkste hormonen die afvallen na je 30e moeilijk maken.


Oestrogeen - het belangrijkste hormoon voor vrouwen om af te vallen

Oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon, speelt een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing voor vrouwen. Het helpt de bloedsuikerspiegel en insuline in balans te houden, terwijl het ook vetopslag naar de heupen en dijen leidt in plaats van naar de buik.

Zodra de oestrogeenspiegel begint te dalen, vooral tijdens de perimenopauze, raken de bloedsuikerspiegels gemakkelijker uit balans, wat leidt tot insulinepieken. Afnemende oestrogeenspiegels zorgen ook voor meer vetopslag rond de buik, wat resulteert in die spreiding op middelbare leeftijd.

Om te voorkomen dat de afname van oestrogeen je gewichtsverlies belemmert, moet je je richten op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel door middel van een dieet met weinig GL. Vezelrijke voeding, gezonde vetten en eiwitten bij elke maaltijd helpen om de insuline- en glucosespiegel te stabiliseren. Vetverbrandende lichaamsbeweging helpt ook om de resterende oestrogeenspiegels te optimaliseren.


Cortisol & schildklier - de stress- en stofwisselingshormonen

De andere twee hormonen die vaak een rol spelen bij gewichtsverlies bij vrouwen boven de 30 zijn cortisol en schildklier.

Cortisol is het belangrijkste stresshormoon dat in overdrive gaat als je je constant gestrest of angstig voelt. Overtollig cortisol zet aan tot hunkeren naar vettig, suikerrijk comfortvoedsel. Het bevordert ook vetopslag rond het middengedeelte voor snelle toegang tot energie wanneer je gestrest bent.

Een lage schildklier of hypothyreoïdie vertraagt je stofwisseling aanzienlijk, waardoor gewichtsverlies een zware strijd wordt. Als je lichaam voedsel niet efficiënt kan metaboliseren, wordt het bijna onmogelijk om die extra kilo's kwijt te raken.

Om cortisol te temmen en het schildklierhormoon in balans te brengen, moet je stressmanagement toepassen, zoals meditatie, voldoende slaap, ontspannende hobby's, enz. Een dieet met ontstekingsremmende voedingsmiddelen verlicht ook de onbalans van cortisol, terwijl voedingsmiddelen zoals zeewier, noten en zaden een gezonde schildklierfunctie ondersteunen.


De kern van de zaak

Als je eenmaal begrijpt hoe afnemende en schommelende hormonen zoals oestrogeen, cortisol en schildklier na 30 jaar invloed hebben op gewichtsbeheersing, kun je gerichte actie ondernemen door middel van voeding, levensstijl en lichaamsbeweging. Dit zal je in staat stellen om eindelijk die vervelende kilo's kwijt te raken die maar niet willen aankomen, hoe hard je het ook probeert!

Nu je precies weet waarom afvallen zo veel moeilijker lijkt in deze levensfase, zijn hier drie belangrijke tips om hormonale weerstand tegen gewichtsverlies te overwinnen:

Stabiliseer je bloedsuikerspiegel met een dieet met weinig GL
Neem stress- en angstverlichtingspraktijken aan
Eet voedingsmiddelen die de stofwisseling en hormonen ondersteunen
Voer deze tips uit, heb geduld met jezelf en je zult zien dat de cijfers op de weegschaal zachtjes naar beneden glijden voor een slankere, gezondere jij!

Optionen wählen