Direkt zum Inhalt
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

Waarom je een opgeblazen gevoel hebt en de beste tips om verlichting te vinden

Een opgeblazen gevoel kan zo ongemakkelijk zijn dat het soms lijkt alsof je uit je voegen barst!

Een opgeblazen gevoel in de buik ontstaat wanneer je maag-darmkanaal gevuld is met lucht of gas. De symptomen die je kunt ervaren bij een opgeblazen gevoel zijn onder andere

  • Gevoel van spanning en volheid in je buik
  • Zwelling en pijn in je buik
  • Overmatig gas
  • Abdominaal gerommel

Regelmatig een opgeblazen gevoel kan je dagelijks leven en sociale activiteiten verstoren, waardoor je op zoek gaat naar verlichting.

In dit artikel onderzoeken we de stiekeme triggers van een opgeblazen gevoel en delen we een aantal uitstekende tips om je te helpen van dat opgeblazen gevoel af te komen.

Redenen voor een opgeblazen gevoel

1. Constipatie

Constipatie is een veelvoorkomende boosdoener achter een opgeblazen gevoel, wat leidt tot ongemakkelijke volheid en buikzwelling.

Als je stoelgang niet frequent genoeg is (het doel is om 1-2 keer per dag te gaan), zorgt dit ervoor dat de ontlasting zich ophoopt in je darmen.

Deze ophoping kan het moeilijk maken voor gas om normaal te passeren, waardoor het vast komt te zitten in het spijsverteringskanaal en leidt tot dat opgeblazen gevoel.

Hoe langer afval in je dikke darm blijft, hoe meer gas er wordt geproduceerd, wat een opgeblazen gevoel kan verergeren.

2. Onevenwicht in het darmmicrobioom

Onevenwichtigheden in het darmmicrobioom, de complexe gemeenschap van micro-organismen die in je spijsverteringskanaal leven, kunnen ook een belangrijke factor zijn bij een opgeblazen gevoel. Deze verstoring kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, stress of antibioticagebruik.

Als er een verstoring is in dit delicate evenwicht van microben, kan dit leiden tot een overgroei van gasproducerende bacteriën.

Deze bacteriën fermenteren voedsel snel, met name koolhydraten, waardoor overmatig gas en een opgeblazen gevoel ontstaan.

Een onevenwichtig darmmicrobioom kan ook je normale verterings- en absorptieprocessen belemmeren, waardoor buikvolheid en ongemak nog erger kunnen worden.

3. Gebrek aan spijsverteringsenzymen

Als je lichaam niet genoeg spijsverteringsenzymen produceert, wordt het een uitdaging om voedsel af te breken, wat vaak leidt tot een oncomfortabel opgeblazen gevoel.

Deze enzymen spelen een cruciale rol bij het verteren van vetten, eiwitten en complexe koolhydraten.

Als er niet genoeg enzymen zijn om hun werk goed te doen, worden deze voedingsstoffen niet volledig verteerd en blijven ze achter in de darmen. Als gevolg daarvan gaan ze gisten en produceren ze gas dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

4. Je eet te snel

Te snel eten is een makkelijke manier om een opgeblazen gevoel te krijgen! Als je gehaast eet, heb je de neiging om niet alleen je eten naar binnen te werken, maar ook lucht, die zich kan ophopen in je spijsverteringsstelsel en kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Kauwen is de eerste essentiële stap in je spijsverteringsproces. Je speeksel bevat zelfs enzymen die helpen om voedsel af te breken voordat het je maag bereikt.

Als je je voedsel niet goed kauwt, kost het meer moeite en tijd om het af te breken. Het langzamere verteringsproces zorgt voor meer gisting door darmbacteriën, waardoor de gasproductie en het opgeblazen gevoel toenemen.

5. Je eet terwijl je gestrest bent

Als je gestrest bent, leidt je lichaam het bloed af van de maag en vertraagt het de spijsvertering als onderdeel van de "vecht-of-vlucht"-respons.

Deze verstoring kan leiden tot een onvolledige vertering en een langzamere beweging van voedsel door het maag-darmkanaal, waardoor gas zich ophoopt en een opgeblazen gevoel ontstaat, en let op, stress kan zelfs je gevoeligheid voor een opgeblazen gevoel vergroten, waardoor je je ongemakkelijker voelt.

6. Hormonale onbalans

Onbalans in hormonen, vooral schommelingen in oestrogeen en progesteron, kan aanzienlijk bijdragen aan een opgeblazen gevoel, omdat deze hormonen een belangrijke rol spelen bij het reguleren van vochtretentie en stoelgang.

Tijdens delen van de menstruatiecyclus bijvoorbeeld, wanneer de oestrogeenspiegel het hoogst is, kunnen vrouwen meer vocht vasthouden, wat leidt tot een opgeblazen gevoel.

Vervolgens kunnen veranderingen in de progesteronniveaus het spijsverteringskanaal vertragen, wat kan leiden tot constipatie en een opgeblazen gevoel.

De beste manieren om verlichting te krijgen van een opgeblazen gevoel

Verhoog je vezel- en waterinname

Het verhogen van je vezel- en waterinname kan helpen om je stoelgang regelmatig te houden, wat constipatie vermindert.

Vezels ondersteunen niet alleen een gezonder microbioom, maar stimuleren ook het samentrekken van de dikke darm, bekend als peristaltiek, doordat ze tegen de wanden van je dikke darm schuren.

Gehydrateerd blijven met 8-10 glazen water per dag helpt ook om alles soepel te laten stromen.

Jennah Organics Colon Cleanse

Als je je al een tijdje opgeblazen en verstopt voelt, is er geen beter moment om de Jennah Organics Colon Cleanse te proberen. Met behulp van zachte laxerende kruiden die helpen om de verwijdering van afvalstoffen uit je dikke darm op natuurlijke wijze te stimuleren, helpt Jennah Organics Colon Cleanse om een opgeblazen gevoel te verminderen, constipatie te verlichten en je algehele spijsverteringssysteem te resetten.

Creëer een rustige eetomgeving

Eten in een serene omgeving helpt je lichaam om te ontspannen en zich beter te concentreren op de taak om voedsel af te breken, waardoor de kans op een opgeblazen gevoel en ongemak afneemt.

Om een rustige eetomgeving te creëren, minimaliseer je potentiële afleidingen zoals elektronische apparaten en harde geluiden. Als je de maaltijd met iemand anders deelt, probeer het gesprek dan luchtig en positief te houden.

Richt je daarnaast op het beoefenen van mindful eten. Dit houdt in dat je goed let op de smaak en textuur van elke hap om te voorkomen dat je overhaast eet, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Deze aandachtige benadering van eten is vaak een focus in de traditionele Ayurvedische geneeskunde en kalmeert niet alleen het spijsverteringsstelsel, maar verbetert ook de kwaliteit van je algehele eetervaring.

Ademwerk voor het eten

Omdat stress zo'n grote invloed kan hebben op ons spijsverteringsstelsel, kan het oefenen van wat ademwerk om je zenuwstelsel te kalmeren voor het eten een krachtig hulpmiddel zijn om een opgeblazen gevoel te verminderen.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is eenvoudig, maar effectief. Het bestaat uit deze eenvoudige stappen:

  • Adem 4 seconden in
  • Houd je adem 7 seconden vast
  • Adem 8 seconden uit
  • Herhaal dit minstens 4 rondes

Het is bewezen dat deze ademhalingstechniek ons parasympathische zenuwstelsel activeert, dat wanneer het geactiveerd wordt, een betere bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal bevordert, waardoor het spijsverteringsproces efficiënter verloopt en de kans op gasophoping en een opgeblazen gevoel afneemt.

Kauw elke hap minstens 20 keer

Het grondig kauwen van elke hap, minstens 20 keer, helpt niet alleen om voedsel in kleinere stukjes te verdelen, maar activeert ook de verteringsenzymen in je speeksel.

Deze enzymen, voornamelijk amylase, helpen om de zetmelen in je eten af te breken tot eenvoudige suikers, nog voordat het je maag bereikt. Door elke hap goed te kauwen, stel je je voedsel maximaal bloot aan deze essentiële enzymen om de eerste fasen van de spijsvertering effectief te starten.

Gember & venkelthee

Kruiden kunnen een geweldige vriend zijn waarop je kunt vertrouwen om spijsverteringsproblemen te verlichten. Twee van de meest effectieve kruiden zijn gember en venkel.

Gember helpt om de beweging van voedsel door je spijsverteringskanaal te versnellen, waardoor de kans op gisting en gasproductie afneemt. Deze speciale wortel bevat ook verbindingen die gingerolen worden genoemd en die helpen om je darmspieren te ontspannen, zodat je minder last hebt van vastzittend gas.

Venkel staat bekend als een windafdrijvend kruid met antikrampachtige eigenschappen, waardoor het makkelijker wordt om gas te laten ontsnappen dat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Het is ook rijk aan een stof genaamd anthenol die helpt om de afgifte van spijsverteringsenzymen te stimuleren.

Een eenvoudig gember & venkelthee recept:

  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 300 ml water

Voeg gewoon alle ingrediënten toe aan een kleine pot en laat 5-10 minuten sudderen. Zeef de kruiden en nip langzaam na de maaltijd of als eerste in de ochtend om de spijsvertering voor die dag te bevorderen.

Functionele GI-tests

Functionele gastro-intestinale testen kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het identificeren van mogelijke onevenwichtigheden in je darmmicrobioom die verband kunnen houden met een opgeblazen gevoel.

Door ontlastingmonsters te analyseren, kunnen deze tests overgroei van schadelijke bacteriën of een tekort aan nuttige bacteriën opsporen, die beide kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen.

Sommige van deze tests kunnen ook specifieke spijsverteringsproblemen identificeren, zoals enzymtekorten die je spijsverteringssymptomen kunnen verergeren.

Jennah Organics Hormoonbalans

Als je opgeblazen gevoel gepaard gaat met andere symptomen van hormonale onbalans, zoals het vasthouden van water, gewichtstoename en stemmingswisselingen, dan is het Jennah Organics Hormone Balance supplement misschien wel de perfecte aanvulling op je dagelijkse routine.

Dit revolutionaire supplement zit boordevol met 6 door onderzoek ondersteunde kruiden en voedingsstoffen die ontworpen zijn om de natuurlijke regulatie van hormonale niveaus te ondersteunen om symptomen van hormonale onbalans zoals een opgeblazen gevoel te verlichten, vooral die welke verband houden met menstruatiecycli.

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Herbalist

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Optionen wählen