Ir directamente al contenido
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

4 verschillende manieren om te beginnen met dagboeken

Journaling is als een hart-tot-hart gesprek met jezelf. Het is een speciale kans om je gedachten te ontwarren, na te denken over je dag en dieper naar binnen te kijken. Het is een hulpmiddel dat je humeur een boost kan geven, je creativiteit kan aanwakkeren en je kan helpen je emoties beter te begrijpen. Als je ooit de kriebels hebt gehad om te beginnen met dagboeken, maar niet wist waar je moest beginnen, dan ben je hier op de juiste plek.

In dit artikel bespreken we vier verschillende manieren om te beginnen. Of je je nu wilt richten op dankbaarheid, je gedachten de vrije loop wilt laten, je emoties wilt verwerken of gewoon wat leuke aanwijzingen wilt volgen, er is een journaalstijl die perfect in jouw leven past.

 

De wetenschappelijk bewezen voordelen van journalling

Wetenschappelijk onderzoek toont consequent aan dat journaling significante mentale, emotionele en fysieke gezondheidsvoordelen biedt. Het kan symptomen van angst en depressie verminderen, stressniveaus verlagen, de stemming verbeteren en de emotionele regulatie verbeteren.

Het is ook aangetoond dat journaling cognitieve functies zoals geheugen en creativiteit stimuleert, het immuunsysteem versterkt en symptomen bij chronisch zieken vermindert. In het algemeen is het bijhouden van dagboeken een eenvoudige maar effectieve manier om het algehele welzijn en de kwaliteit van leven te verbeteren door mensen te helpen bij het verwerken van emoties, het beheersen van stress en het ontwikkelen van gezondere denkpatronen. (1) (2) (3) (4)

Laten we nu eens kijken hoe je kunt beginnen aan je journalling reis:

 

1. Dankbaarheid journalling

Het bijhouden van een dagboek over dankbaarheid is een prachtige oefening die diepgaande effecten kan hebben op je geestelijke gezondheid en je algemene kijk op het leven.

Door simpelweg elke dag stil te staan bij een paar dingen waar je dankbaar voor bent, hoe groot of klein ook, zul je een verschuiving opmerken in hoe je de wereld bekijkt.

 

Hier lees je hoe je kunt beginnen met dankbaarheidsdagboeken:

  • Wijs een specifiek dagboek aan voor deze oefening
  • Neem aan het einde van de dag een paar minuten de tijd om na te denken over waar je dankbaar voor bent.
  • Begin met ten minste 3 dingen op te schrijven en werk vanaf daar naar boven toe.

Zelfs als je een vreselijke dag hebt gehad, probeer dan aan de kleine dingen te denken waar je dankbaar voor bent - al is het maar een warme douche of een vlinder die je voor je raam zag!

 

2. Dagboeken van vrije gedachten

Dagboeken met vrije gedachten is een geweldige manier om de creativiteit van je geest te laten stromen.

Door je gedachten vrij met je hand te laten stromen en te schrijven zonder verwachtingen of voorbedachte rade, krijg je toegang tot je onderbewustzijn en kom je tot nieuwe ideeën en conclusies waar je eerder misschien geen toegang toe had.

 

Hoe begin je met free thought journalling:

  • Je kunt elk soort dagboek gebruiken dat je maar wilt, maar soms is een groter A4-schrift makkelijker voor deze oefening omdat je dan snel en zonder remmingen schrijft en de pagina niet zo vaak hoeft om te slaan.
  • Begin gewoon met een gedachte die in je opkomt, of het nu iets is uit je eigen innerlijke wereld of emotionele toestand of iets dat je hebt opgemerkt over je omgeving of iemand anders.
  • Blijf minstens 10 minuten schrijven zonder te stoppen!

 

3. Reflectieve CGT dagboeken

Reflective CBT (Cognitive Behavioral Therapy) journaling is een methode waarmee je je mindset kunt veranderen rond omstandigheden en gebeurtenissen die je emotioneel ongemak bezorgen. Deze methode houdt in dat je negatieve gedachtepatronen identificeert en vervangt door positievere, constructievere gedachtepatronen. Door je gedachten op te schrijven en ze kritisch te onderzoeken, kun je je emotionele reacties beter begrijpen en ze effectiever leren beheersen.

 

Hoe start je Reflective CBT journaling:

  • Identificeer de trigger:** Begin met het noteren van een situatie of gebeurtenis die je stress of ongemak heeft bezorgd. Beschrijf het in detail, inclusief hoe het je liet voelen.
  • Herken negatieve gedachten: Schrijf de negatieve gedachten op die naar boven kwamen als reactie op de situatie. Wees eerlijk en specifiek over wat er door je hoofd ging.
  • Stel de geldigheid van je negatieve gedachten in vraag. Zijn ze gebaseerd op feiten of zijn ze vervormd of overdreven? Overweeg alternatieve perspectieven en schrijf ze op.
  • Vervang ze door positieve gedachten:** Bedenk evenwichtigere, positievere gedachten om de negatieve gedachten te vervangen. Schrijf deze nieuwe gedachten op en denk na over hoe ze je perceptie van de situatie veranderen.
  • Reflecteer op het proces: Neem even de tijd om na te denken over hoe dit proces je liet voelen. Heeft het je geholpen om de situatie anders te zien? Hoe voel je je nu vergeleken met toen je de situatie voor het eerst zag?

 

4. Probeer een dagboek met geheugensteuntjes

Het gebruik van een dagboek met schrijfopdrachten is een geweldige manier om te beginnen met journalling en onderweg meer over jezelf te weten te komen.

Dit soort dagboeken geven je meestal de opdracht om na te denken over momenten van je dag, je innerlijke toestand, gebeurtenissen uit het verleden, dankbaarheid en nog veel meer.

Je vindt deze dagboeken meestal in een boekwinkel of online.

 

Klein beginnen

Journaling is een veelzijdig en krachtig hulpmiddel dat naadloos in je dagelijkse routine past en een persoonlijke ruimte biedt voor reflectie, creativiteit en emotionele verwerking. Of je nu kiest voor journaling uit dankbaarheid om positiviteit te bevorderen, journaling uit vrije gedachten om je creativiteit te ontketenen, reflectief journaling uit de CGT om je mindset te veranderen of journaling op basis van geheugensteuntjes om nieuwe ideeën te verkennen, de sleutel is consistentie en openheid. Begin met slechts een paar minuten per dag en je zult al snel de diepgaande voordelen ontdekken die deze eenvoudige oefening in je leven kan brengen.

 

 

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Kruiden

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Seleccione opciones