Ir directamente al contenido
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

6 Voordelen van Omega 3 & Waarom je ze dagelijks nodig hebt

Heb je je ooit afgevraagd waarom omega 3 wordt geprezen als supervoedingsstoffen?

Deze essentiële meervoudig onverzadigde vetten, waaronder EPA, DHA en ALA, spelen een cruciale rol bij het behouden van een optimale gezondheid en vitaliteit. Van het stimuleren van de gezondheid van het hart tot het verbeteren van de hersenfunctie, omega 3 biedt voordelen voor bijna elk gebied van onze gezondheid.

Omdat ons lichaam niet in staat is om zelf omega 3 aan te maken, is het essentieel om deze uit onze voeding te halen.

Lees verder om te ontdekken waarom het opnemen van omega 3 in je dagelijkse routine een aanzienlijk verschil kan maken in je algehele welzijn!

 

Wat zijn omega 3?

Omega 3 is een belangrijke groep gezonde meervoudig onverzadigde vetten, waaronder EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfa-linoleenzuur). Omega 3 wordt beschouwd als een essentiële voedingsstof, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat je ze via je voeding binnen moet krijgen om een optimale gezondheid te behouden.

  • *De beste voedselbronnen van omega 3
  • Vette vis zoals zalm, makreel en sardines
  • Walnoten
  • Lijnzaad
  • Chia zaden
  • Zeewier

Om je omega 3-inname te verhogen kun je ook een supplement toevoegen dat gemaakt is van in het wild gevangen, door derden geteste visolie of een extractie uit algen als je een plantaardige levensstijl volgt.

 

De ongelooflijke gezondheidsvoordelen van omega 3

 

1. Verbetert het cardiovasculaire welzijn

Van omega 3-vetzuren is aangetoond dat ze het triglyceridengehalte verlagen, een soort vet dat in je bloed circuleert. Dit is het meest voorkomende type vet in je lichaam, maar als het hoog is, kan het je risico op hartaandoeningen verhogen. (1)

Onderzoek toont ook aan dat omega 3 de bloeddruk kan verlagen en de kans op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen en beroertes kan verkleinen. (2) (3)

 

2. Verbetert de hersenfunctie

Omega 3 is een essentieel onderdeel van je hersenen: 40% van de vetzuren in je hersenen bestaat uit DHA. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van omega 3 het leren, het geheugen, het cognitieve welzijn en de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert.

Omega 3 zou een goede cognitie bevorderen door de membraanvloeibaarheid van je neuronen te ondersteunen en de afgifte van neurotransmitters te verhogen.

Ze helpen ook bij het behoud van je neuronen en beschermen je hersenen tegen neurodegeneratie. (4)

 

3. Vermindert algehele ontsteking

Chronische ontstekingen kunnen een ravage aanrichten in je lichaam en worden in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, depressie, acne, diabetes, artritis en auto-immuniteit.

Gelukkig hebben omega 3 krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de niveaus van chronische ontsteking te verminderen.

Omega 3 helpt je cellen moleculen te produceren die ontstekingen kalmeren en het niveau van ontstekingschemicaliën verlagen. (5)

 

4. Bevordert een gezonde huid

Omega 3 biedt een krachtige ondersteuning voor de gezondheid van de huid door de lipidenbarrière van de huid te helpen onderhouden, waardoor droogheid wordt voorkomen en de huid gehydrateerd blijft. (6)

De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 kunnen ook de productie van ontstekingsstoffen in je huid verminderen, waardoor roodheid en zwelling bij aandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem worden verminderd.

De antioxiderende voordelen van omega 3 kunnen ook helpen om je huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en oxidatieve stress, waardoor de tekenen van vroegtijdige veroudering mogelijk worden verminderd. (7)

 

5. Ondersteunt de gezondheid van de ogen

Veel mensen zijn zich niet bewust van de essentiële rol die omega 3, DHA in het bijzonder, speelt bij de gezondheid van de ogen en het gezichtsvermogen. Dit komt omdat DHA een belangrijk bestanddeel is van het netvlies en helpt de integriteit en functie van fotoreceptorcellen te ondersteunen, die nodig zijn voor helder zicht. (8)

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat omega 3 het potentieel heeft om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), een belangrijke oorzaak van blindheid, te verminderen door ontsteking en oxidatieve stress in de ogen te verminderen. (9)

Daarnaast zouden omega 3's kunnen helpen om het droge-ogensyndroom te verlichten door de traanproductie te verbeteren en de traanverdamping te verminderen. (10)

 

6. Verbetert de stemming en geestelijke gezondheid

Omega 3 vetzuren zijn krachtige bondgenoten voor de gemoedstoestand en geestelijke gezondheid, met een overvloed aan wetenschappelijk bewijs om hun voordelen te ondersteunen.

EPA en DHA zijn essentieel voor de hersenfunctie, omdat ze essentiële bestanddelen vormen van de hersencelmembranen en een gezonde communicatie tussen zenuwcellen bevorderen.

Onderzoek toont ook aan dat omega 3 symptomen van depressie en angst kunnen verlichten door ontstekingen in de hersenen te verminderen en de productie van serotonine te ondersteunen, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor stemmingsregulatie.

Een regelmatige inname van omega 3 is in verband gebracht met een verbeterde mentale helderheid, beter stressmanagement en algeheel emotioneel welzijn. (11)

 

Eindgedachten

Het opnemen van meer omega 3 in je dagelijkse voeding kan grote voordelen hebben voor je algehele gezondheid, van het ondersteunen van de hart- en hersenfunctie tot het verbeteren van de gezondheid van huid en ogen.

Deze essentiële vetten spelen een cruciale rol bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van mentaal welzijn. Zorg ervoor dat je omega 3-rijke voeding of een kwaliteitssupplement opneemt in je routine om hun volledige potentieel te benutten en je welzijn te verbeteren!

 

 

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Herbalist

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Seleccione opciones