Ir directamente al contenido
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

Hoe essentiële oliën te gebruiken om stress en angst te verlichten

Wist je dat de aromatische essences uit de natuur de kracht hebben om je geest te kalmeren en je geest tot rust te brengen? Deze krachtige elixers worden al eeuwenlang gekoesterd en bieden een natuurlijke mogelijkheid om stress en angst te verlichten.

In dit artikel onderzoeken we de magie van essentiële oliën en ontdekken we hoe ze je emotionele welzijn kunnen veranderen.

 

Hoe verlichten essentiële oliën stress en angst?

Essentiële oliën worden al eeuwenlang gebruikt om ontspanning en emotioneel welzijn te bevorderen. Ze werken door middel van aromatherapie, waarbij het inademen van hun natuurlijke geuren het reukorgaan stimuleert, dat direct verbonden is met het limbisch systeem van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor emoties en geheugen.

Deze stimulatie kan het vrijkomen van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine bevorderen, die stress en angst helpen verlichten. Daarnaast kan de topische toepassing van essentiële oliën ook een verzachtend effect hebben door absorptie door de huid, wat mogelijk invloed heeft op de hartslag, bloeddruk en algehele stemming.

Deze gecombineerde effecten maken essentiële oliën tot een populaire natuurlijke remedie om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.

 

De beste essentiële oliën tegen stress en angst

  • Lavendel:** Lavendel essentiële olie staat bekend om haar kalmerende en rustgevende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om angst te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. Het zachte aroma kan de hartslag en bloeddruk helpen verlagen, waardoor een vredige omgeving ontstaat.
  • Heilige basilicum (Tulsi):** Bekend als een adaptogeen, helpt de essentiële olie van Heilige basilicum het lichaam zich aan te passen aan stress en bevordert het mentale evenwicht. De frisse, kruidige geur is verkwikkend en kan gevoelens van angst en vermoeidheid helpen verminderen.
  • Met zijn milde, zoete en appelachtige geur is kamille essentiële olie effectief om de geest te kalmeren en spanningen te verlichten. Het is vooral nuttig voor mensen die last hebben van slapeloosheid of nervositeit.
  • Essentiële olie van pijnboom heeft een verfrissend en opwekkend aroma dat kan helpen de geest helder te maken en stress te verminderen. De natuurlijke, houtachtige geur bevordert een gevoel van aarding en emotionele stabiliteit.
  • Cederhout:** Essentiële olie van cederhout heeft een warme, houtachtige geur die kan helpen de geest te kalmeren en nerveuze spanningen te verlichten. De aardende eigenschappen maken het ideaal voor het bevorderen van ontspanning en een gevoel van veiligheid.
  • Bergamot:** Essentiële olie van bergamot heeft een verfrissende citrusgeur die de stemming kan verbeteren en stress kan verlichten. Het staat bekend om zijn vermogen om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen.
  • Jasmijn:** Essentiële Jasmijn olie staat bekend om zijn zoete, bloemige aroma, dat een kalmerend effect heeft dat kan helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een gevoel van kalmte.

 

Hoe essentiële oliën gebruiken om stress en angst te verlichten

 

1. Ze verspreiden

Het verspreiden van essentiële oliën is een van de eenvoudigste manieren om een kalmerende omgeving te creëren. Een verstuiver verspreidt een fijne nevel van verdampt water en essentiële oliën, waardoor een echt meeslepende aromatherapeutische ervaring ontstaat.

Voeg 5-10 druppels essentiële olie (een enkele olie of een combinatie) toe aan een diffuser en laat de geur je ruimte vullen. Haal een paar keer diep adem.

Het verspreiden van essentiële oliën is vooral nuttig in je slaapkamer om de slaap te bevorderen of in omgevingen met veel stress zoals de werkruimte, een ziekenhuiskamer of zelfs je persoonlijke kantoor.

 

2. Gebruik ze in een warm bad

Wat is er rustgevender dan een warm bad? Een warm bad met essentiële oliën!

Door de magie van aromatherapie in je bad te gebruiken, breng je deze stressverminderende praktijk naar een hoger niveau.

Baden met essentiële oliën zorgt er niet alleen voor dat een deel van de kruiden door de huid dringt, maar het hete water verdampt ook een deel van de olie, waardoor je het kunt inademen.

Probeer het eens en voeg 10-15 druppels van je favoriete kalmerende essentiële olie toe aan je volgende badroutine.

 

3. Maak een aromatherapeutische lichaamsnevel

Als je onderweg wat kalmerende aromatherapie nodig hebt, is dit kalmerende lichaamsnevelrecept precies wat je nodig hebt!

Ingrediënten:

  • Een kleine glazen spuitfles (50ml of meer)
  • 30ml gefilterd water
  • 1 eetlepel toverhazelaar of wodka (deze werken als een natuurlijk conserveringsmiddel)
  • 10 druppels kalmerende essentiële olie zoals lavendel, kamille, den of basilicum

 

4. Voeg ze toe aan een massageolie

Niets helpt om je zenuwstelsel te kalmeren zoals een massage - en die hoeft niet van een professional of een partner te komen, zelfs zelfmassage is een heerlijke aanvulling op je zelfzorgroutine.

Geweldige natuurlijke massageoliën zijn onder andere

  • Koudgeperste druivenpitolie
  • Jojoba-olie
  • Olijfolie
  • Amandelolie

Voeg 1-2 druppels essentiële olie toe per eetlepel draagolie.

 

Slotgedachten

Het opnemen van essentiële oliën in je dagelijkse routine kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om gevoelens van stress en angst te helpen beheersen. Of je er nu voor kiest om ze te verspreiden, toe te voegen aan je bad, een bodymist te creëren of ze te gebruiken in een massageolie, deze natuurlijke remedies bieden een verscheidenheid aan manieren om ontspanning en emotioneel welzijn te bevorderen.

Zoals altijd is het essentieel om pure essentiële oliën van hoge kwaliteit te gebruiken en de juiste gebruiksrichtlijnen te volgen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

 

 

Schreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Kruiden

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Seleccione opciones