Ignorer et passer au contenu
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

4 redenen waarom je haar vervelt en wat je eraan kunt doen

Heb je gemerkt dat je haar 's ochtends meer uitvalt in je haarborstel, doucheputje of kussen? Misschien zie je zelfs merkbare veranderingen in je haarlijn of in de dikte van je paardenstaart? Het lijdt geen twijfel dat dit heel stressvol en verontrustend kan zijn!

Het verliezen van ongeveer 50-100 haren per dag wordt meestal als normaal beschouwd, maar het ervaren van extra haaruitval en dunner wordend haar is altijd een belangrijk signaal dat je lichaam om extra ondersteuning vraagt.

Maak je geen zorgen! In dit artikel bespreken we de mogelijke redenen van je haaruitval en hoe je de zaken kunt veranderen.

4 redenen waarom je haar uitvalt

 

1. Stress

Als je stress hebt, maken je bijnieren cortisol vrij in je bloed om je lichaam voor te bereiden op een mogelijke bedreiging. Hoewel de effecten van cortisol gunstig kunnen zijn in een acute situatie (zoals wanneer je moet vluchten voor een wild dier!), kunnen chronisch hoge cortisolniveaus een ravage aanrichten op alle gebieden van je gezondheid - inclusief je haar

Periodes van langdurige of extreme stress kunnen ontstekingen in de haarzakjes veroorzaken en de normale haargroeicyclus verstoren. Als dit gebeurt, gaan meer haarzakjes dan normaal in een "rustfase" die telogeen wordt genoemd, in tegenstelling tot de actieve groeifase die anogeen wordt genoemd. [1]

Haar in de telogene fase gaat dan heel gemakkelijk uitvallen en staat bekend als Telogeen effluvium.

2. Lage schildklierfunctie

Je schildklier is een ongelooflijke vlindervormige klier aan de basis van je nek. Hij mag dan klein zijn, maar zijn impact is enorm!

Hij produceert schildklierhormonen, vooral T3 en T4, die een cruciale rol spelen bij het reguleren van metabolisme, groei en ontwikkeling.

Wanneer de schildklierfunctie laag is (bekend als hypothyreoïdie), kun je een reeks symptomen en gezondheidsproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, droge huid en haaruitval. [2]

Mensen met een lage schildklierfunctie melden vaak dat ze last hebben van broos, dunner wordend haar dat zich meestal langzaam ontwikkelt in de loop van de tijd.

Als je dunner wordend haar hebt opgemerkt naast een aantal van de andere bovenstaande symptomen, is het tijd om een gesprek aan te gaan met je zorgverlener over het onderzoeken van je schildklierfunctie.

3. Tekorten aan voedingsstoffen

Tekorten aan essentiële micronutriënten en proteïnen worden in verband gebracht met meer haaruitval en dunner wordend haar. [3] [4]

Je haarzakjes zijn zeer actieve en gevoelige structuren. De cellen van je haarzakjes behoren tot de snelst delende cellen in je lichaam die sterk afhankelijk zijn van bepaalde voedingsstoffen. Dit betekent dat een tekort aan voedingsstoffen niet alleen de snelheid van de haargroei kan beïnvloeden, maar ook de haarstructuur.

De meest voorkomende tekorten aan micronutriënten die in verband worden gebracht met haaruitval/-haarverlies zijn onder andere:

- IJzer
- zink
- foliumzuur
- biotine
- selenium
- Vitamine D
- Vitamine B2
- Vitamine B12

Eiwit is ook een essentieel macronutriënt dat nodig is voor haargroei, omdat het de bouwstenen van je haar, huid en nagels vormt.

 

4. Hormonale onbalans

Hormonale disbalans is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval en dunner wordend haar. Aangezien hormonen een cruciale rol spelen in de haargroeicyclus, kunnen zelfs kleine verstoringen in hun delicate balans ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar.

Vooral vrouwen kunnen last hebben van dunner wordend haar als reactie op schommelingen in hormonen zoals oestrogeen en progesteron, vooral tijdens levensfasen zoals zwangerschap of menopauze. Het polycysteus ovarium syndroom (afgekort PCOS) wordt ook in verband gebracht met meer haaruitval.

Oestrogeendominantie is ook een veelvoorkomend hormonaal probleem bij vrouwen, wat in feite betekent dat de verhouding tussen oestrogeen en progesteron hoger is dan zou moeten. Men denkt dat onevenwichtig oestrogeen een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van het haar door meer haarzakjes in de rustfase van de cyclus te duwen en de verlenging van de haarschacht van de haarzakjes te remmen. [5]

 

Oplossingen om haaruitval tegen te gaan en weelderige lokken te krijgen

 

Voedingsrijk dieet

Je haar snakt naar alle voedingsstoffen en bouwstenen die het nodig heeft om lang en sterk te groeien! De meest holistische en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je haar precies krijgt wat het nodig heeft om te groeien, is door een uitgebalanceerd, nutriëntrijk dieet te combineren met supplementen.

Zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan verschillende hele voedingsmiddelen eet in de vorm van groenten, noten, zaden, peulvruchten en dierlijke of plantaardige eiwitten.

Om je haar te voorzien van voldoende aminozuurbouwstenen is het belangrijk om dagelijks voldoende proteïne binnen te krijgen. De laatste aanbevelingen suggereren ongeveer 1 gram proteïne per pond van je ideale lichaamsgewicht.

 

Jennah Organics formule voor haargroei

Vervolgens is het tijd voor supplementen! Jennah Organics Hair Growth is een gerichte formule boordevol met alle belangrijke micronutriënten die je haar nodig heeft.

Dankzij de ongelofelijke kracht van bamboe is het ongelofelijk rijk aan een essentieel mineraal genaamd silica, dat de collageenproductie helpt bevorderen, wat niet alleen het haar versterkt maar ook de gezondheid van je huid en nagels bevordert.

Andere ingrediënten zoals MSM, biotine, zink, vitamine C en B-vitamines leveren allemaal essentiële micronutriënten voor haargroei en kracht. L-arginine stimuleert een goede bloedcirculatie naar de hoofdhuid voor een holistische ondersteuning van de gezondheid van het haar.

 

Beheers stress met kruiden en leefgewoonten

Omdat een hoog stressniveau de natuurlijke groeicyclus van je haar negatief kan beïnvloeden, is het beheren van je stressniveau van cruciaal belang.

Adaptogene kruiden zoals Ashwagandha, Rhodiola, Tulsi en Siberische ginseng zijn geweldige remedies om de niveaus van het stresshormoon cortisol te helpen verlagen en de veerkracht van je zenuwstelsel bij mentale en fysieke stress te verbeteren.

Dagelijkse mindfulnessoefeningen zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om rust te bevorderen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren, ook wel bekend als de "rust- en herstelmodus".

Lichaamsbeweging in je dagelijkse routine kan na verloop van tijd ook het stressniveau verlagen, dankzij het vrijkomen van endorfine. Lichaamsbeweging bevordert ook de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, wat de haargroei verder kan stimuleren!

 

Holistische benaderingen van hormonale harmonie

Jennah Organics Hormone Balance Supplement bevat een harmonieuze mix van wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten ter ondersteuning van de hormonale gezondheid bij vrouwen van alle leeftijden, en pakt de oorzaak van hormonale haaruitval bij de wortel aan.

Samen werken deze krachtige plantenextracten en voedingsstoffen om de symptomen te verminderen die gepaard gaan met hormonale onbalans, zoals bij PCOS, menopauze, PMS, onregelmatige menstruatie, chronische stress, insulineresistentie en meer.

Daarnaast kan het verhogen van je vezelinname helpen bij het ondersteunen van de hormonale balans door het verwijderen van overtollig oestrogeen dat het lichaam niet langer nodig heeft. Het minimaliseren van de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in bepaalde kunststoffen, verzorgingsproducten en pesticiden is ook essentieel voor het behouden van de hormonale gezondheid.

 

Rosemary haarolie & hoofdhuidmassage

Rozemarijn is een wonder als het gaat om haargroei. Geloof het of niet, maar onderzoek heeft aangetoond dat rozemarijnolie net zo effectief is als het haargroeimiddel minoxidil als het plaatselijk op de hoofdhuid wordt aangebracht! [6]

Om de voordelen van rozemarijnolie voor haargroei te benutten, meng je een paar druppels etherische rozemarijnolie met een draagolie, zoals kokosolie of jojobaolie, om een krachtige hoofdhuidmassageolie te maken.

Als je dit mengsel regelmatig in je hoofdhuid masseert, kun je de haarzakjes stimuleren en zo een sterkere en gezondere haargroei bevorderen. Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van rozemarijnolie de hoofdhuid kalmeren, waardoor problemen zoals roos, die de haargroei kunnen belemmeren, verminderen.

 

Laatste gedachten

Of het nu gaat om stress, ontbrekende voedingsstoffen, een slechte schildklierfunctie of hormonale onbalans, elke factor speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je haar.

Het geweldige nieuws is dat je met gerichte oplossingen, zoals het voeden van je lichaam met een uitgebalanceerd dieet, het supplementeren met Jennah Organics Hair Growth en Hormone Balance formules, het beheersen van je stressniveaus en het verzorgen van je hoofdhuid, de kracht hebt om de effecten van haaruitval om te keren.

 

 

*Schreven door Zaheera Swing*

*(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)*

Sélectionnez les options