Ignorer et passer au contenu
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

8 plantaardige huismiddeltjes die iedereen zou moeten kennen (die echt werken!)

Duizenden jaren lang hebben mensen zich gewend tot de natuur als hun apotheek, met behulp van een verscheidenheid aan kruiden, wortels en specerijen om hun kwalen te verlichten en het algehele welzijn en de vitaliteit te bevorderen. Het is geen verrassing dat modern onderzoek nu de verbazingwekkende voordelen van veel van deze oude remedies bevestigt.

Laten we eens duiken in 8 effectieve, wetenschappelijk onderbouwde kruidenremedies die iedereen zou moeten kennen.

 

1. Pepermunt

Pepermunt is zoveel meer dan alleen een heerlijke thee - deze smakelijke plant is een geweldig middel tegen spijsverteringsproblemen en hoofdpijn.

Als je pepermunt als thee drinkt, kan het helpen om een opgeblazen gevoel, buikkrampen en indigestie te verzachten. Dit komt omdat pepermunt menthol bevat, een krachtige stof met krampwerende eigenschappen, wat betekent dat het de spieren in het spijsverteringskanaal helpt ontspannen, wat kan helpen bij het verlichten van winderigheid en spijsverteringsproblemen. 1

Anderzijds kan essentiële olie van pepermunt de ernst van migraine en hoofdpijn aanzienlijk verminderen als het plaatselijk wordt aangebracht. Breng gewoon een kleine hoeveelheid verdunde etherische olie van pepermunt aan op de slapen en de basis van je nek en zorg ervoor dat je het ver van je ogen houdt. (2)

2. Ashwagandha

Ashwagandha wordt al lang vereerd als het beste kruid om stress en angst te verminderen.

Ashwagandha, dat vaak Indiase Gingseng wordt genoemd, is een hoeksteen van de Ayurvedische geneeskunde, het oude genezingsparadigma van India.

Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het het lichaam helpt zich aan te passen aan fysieke, mentale en emotionele stress door de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen. 3

Dit resulteert in minder angst, betere slaap, een beter humeur en algehele vitaliteit.

Als je wilt profiteren van deze ongelooflijke plant, kun je een krachtige dosis Ashwagandha vinden in Jennah Organics Hormone Balance.

3. Gember

Gember is een superheld als het gaat om de behandeling van verschillende vormen van misselijkheid, waaronder ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, reisziekte en misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie of operaties. [https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/1291-1296.pdf. Dit is waarom:

  • Gember bevat verbindingen genaamd gingerolen en shagolen die zich binden aan receptoren in de darm die misselijkheid helpen verlichten.
  • Gember verhoogt de motiliteit van de maag, wat betekent dat het helpt om voedsel sneller uit de maag en in de dunne darm te verplaatsen, wat kan helpen bij indigestie.
  • Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om ontstekingen in het maag-darmkanaal te verzachten die misselijkheid in de hand kunnen werken.

Je kunt verse gemberwortel gebruiken om thee van te zetten of je kunt gedroogde gember in capsulevorm vinden, wat handig kan zijn om mee te nemen voor een gemakkelijke manier om misselijkheid onderweg te verzachten.

4. Kurkuma

Kurkuma is het meest bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, dankzij de stof curcumine.

Onderzoek toont nu aan dat curcumine in staat is om pijn en zwelling te verminderen die geassocieerd worden met aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Verder is ook aangetoond dat kurkuma de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt door het cholesterolgehalte te verlagen, terwijl de krachtige antioxiderende eigenschappen het ontgiftingsproces stimuleren. Daarom is het een essentieel ingrediënt in Jennah Organics Liver Cleanse. (5)

5. Echinacea

Echinacea staat vooral bekend om zijn immuunondersteunende eigenschappen. Deze prachtige bloeiende plant verhoogt het aantal witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.

Daarom wordt echinacea meestal gebruikt om verkoudheid of griep te voorkomen of de duur ervan te verkorten.

Uit een overzicht van 14 onderzoeken bleek dat het gebruik van echinacea het risico op het ontwikkelen van een verkoudheid met 58% verminderde en dat het de duur van de ziekte met ongeveer 1,5 dag verkortte. 6

Vanwege de immuunstimulerende eigenschappen van echinacea is het misschien niet geschikt voor mensen met auto-immuunziekten, dus bespreek het toevoegen van nieuwe kruiden aan je regime altijd met je zorgverlener.

6. Knoflook

Knoflook is zoveel meer dan een culinair ingrediënt. Dit kruid heeft indrukwekkende gezondheidsvoordelen die variëren van een gezond immuunsysteem tot cardiovasculair welzijn.

Knoflook is rijk aan de stof allicine, die krachtige antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen heeft, waardoor het een natuurlijk middel is om infecties te bestrijden.

Knoflookconsumptie is ook in verband gebracht met een lagere bloeddruk en een verbeterd cholesterolgehalte, wat het risico op hartaandoeningen kan helpen verminderen.

Bovendien heeft knoflook antioxiderende eigenschappen die oxidatieve stress helpen bestrijden, waardoor het risico op chronische ziekten zoals kanker en de ziekte van Alzheimer mogelijk wordt verminderd. 7

Het verwerken van rauwe knoflook in je maaltijden is een van de meest effectieve manieren om te profiteren van de eigenschappen ervan, omdat allicine het krachtigst is wanneer knoflook vers en rauw is. Het fijnhakken of persen van de knoflook en het een paar minuten laten zitten voordat je het toevoegt aan het einde van het koken, kan helpen om deze helende bestanddelen verder te activeren.

7. Zoethoutwortel

Zoethout is ongelooflijk verzachtend, daarom wordt het al heel lang gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals brandwonden en maagzweren te verlichten.

Zoethout doet dit door de slijmproductie in de maag te verhogen, waardoor een beschermende barrière ontstaat tegen maagzuur en de daaruit voortvloeiende symptomen van brandend maagzuur, terwijl het ook de ontsteking van het maagslijmvlies vermindert. 8

Zoethoutwortel werkt ook slijmoplossend, wat betekent dat het ademhalingsproblemen verlicht door slijm los te maken en te verdrijven en hoesten te verlichten. Daarnaast vertoont het antivirale en antimicrobiële activiteiten, wat kan helpen bij het behandelen van infecties en het ondersteunen van de algehele immuunfunctie. 9

Het is belangrijk op te merken dat de verbinding genaamd glycyrrhizine in zoethout de bloeddruk kan verhogen, daarom zijn speciale preparaten genaamd gedeglycyrrhizineerde zoethout veiliger voor langdurig gebruik.

8. Valeriaan

Valeriaanwortel is een natuurlijk kalmeringsmiddel dat helpt om angst te verlichten en slaap te bevorderen.

De wortel bevat verbindingen zoals valeriaanzuur, waarvan wordt aangenomen dat het een interactie aangaat met gamma-aminoboterzuur (GABA)-receptoren in de hersenen, wat helpt om het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor het het meest gebruikte kruid is bij slapeloosheid en angststoornissen. 10

Je kunt valeriaan vinden in thee, tinctuur of capsulevorm, afhankelijk van je voorkeur, maar je moet het gebruik van valeriaan bespreken met je zorgverlener als je al andere kalmerende middelen of slaapmiddelen gebruikt.

 

Slotopmerkingen

Door deze natuurlijke middelen in ons dagelijks leven te gebruiken, kunnen we onze gezondheid proactief benaderen. Of het nu gaat om de kalmerende effecten van pepermunt, de stressverlichtende eigenschappen van ashwagandha of de immuunversterkende kracht van echinacea, elk kruid heeft zijn eigen unieke voordelen die ons welzijn kunnen verbeteren.

Het is echter belangrijk om kruidengeneeskunde voorzichtig te benaderen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je nieuwe kruiden aan je routine toevoegt.

 

Geschreven door Zaheera Swing - Voedingsdeskundige & Herbalist

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Sélectionnez les options