Ignorer et passer au contenu
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •
Gratis Darm Detox eBook bij elke bestelling! •
Vandaag Besteld, dezelfde dag verzonden •
Betaal Later met Klarna •

Hoe je de perfecte ochtendroutine creëert voor een evenwichtige geest, lichaam en ziel

Elke ochtend is een nieuwe kans om onze dag te beginnen met intentie, verbinding en mindfulness, die allemaal een diepgaand effect kunnen hebben op elk aspect van ons dagelijks leven.

Een ochtendroutine fungeert als een anker, dat stabiliteit biedt te midden van de eb en vloed van onzekerheden in het leven. In een wereld waar verandering de enige constante is, is het hebben van een aantal rituelen om je dag mee te beginnen de perfecte manier om jezelf te aarden, je gezondheid te verbeteren, je productiviteit te verhogen en jezelf te leiden naar de unieke betekenis en het doel van je leven.

 

Stappen naar een gebalanceerde ochtendroutine

 

Stel je intentie voor de dag vast

Beginnen met het stellen van een intentie voor de dag is een krachtige mindful practice die je helpt je energie te richten op het manifesteren en cultiveren van je ideale huidige en toekomstige leven.

Door je intenties uit te spreken, help je je onderbewustzijn om de actie te ondernemen die het nodig heeft om je te helpen je doelen te bereiken.

  • Begin met het vinden van een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten, zonder afleidingen.
  • Haal een paar keer diep adem om jezelf te aarden.
  • Denk na over wat je vandaag wilt bereiken, hoe je je wilt voelen en wat op dit moment belangrijk voor je voelt.
  • Visualiseer even hoe je die intentie uitvoert.
  • Je voornemen opschrijven kan helpen om het nog tastbaarder te maken.

Sommige dagen kan het moeilijker voelen om je aan je voornemen te houden dan andere, en dat is oké!

Wees lief voor jezelf. Een dagelijkse intentie is een geleidelijke oefening die je zal helpen om je leven meer uitgelijnd en zinvol te laten voelen.

Hydrateer en voed je lichaam

We zijn meestal het meest uitgedroogd als we wakker worden, omdat we de hele nacht geen water hebben gedronken.

Dit betekent dat het essentieel is om je dag te beginnen met een groot glas water of een grote kop kruidenthee, bij voorkeur op een lege maag, omdat je lichaam op deze manier sneller water opneemt.

Door dit te doen, vul je de hydratatie aan die nodig is om levensondersteunende zuurstof en voedingsstoffen door je hele lichaam te vervoeren (en het kan ook helpen om 's ochtends een stoelgang te stimuleren!)

Vervolgens is het tijd om je lichaam van brandstof te voorzien. Het kan heel gemakkelijk zijn om het ontbijt over te slaan, vooral als je haast hebt, maar onderzoek toont aan dat het eten van een ochtendmaaltijd je bloedsuikerspiegel evenwichtiger kan houden gedurende de dag - waardoor je energieniveau, stemming en concentratie verbeteren. (1)

Probeer een voedzaam, levendig ontbijt te nemen met een balans van eiwitten (streef naar ongeveer 30 gram), gezonde vetten en wat volkoren koolhydraten.

Ruimte vrijmaken en resetten

Ik weet zeker dat je hebt ervaren hoe rommel in je omgeving je een overweldigd en onrustig gevoel kan geven, alsof de fysieke rommel om je heen de chaos van binnen begint te weerspiegelen, je energie wegzuigt en je gemoedsrust verstoort.

Er is zelfs onderzoek dat dit fenomeen bevestigt. Studies tonen aan dat leven in de buurt van rommel stress en angst kan bevorderen en zelfs je humeur kan verlagen. (2)

Dit toont aan dat onze omgeving een krachtige invloed heeft op onze gemoedstoestand en ons algehele welzijn.

Als je daarom 's ochtends wat tijd uittrekt om je ruimte te resetten, kan dat een hele positieve verandering teweegbrengen in je stemming en vooruitzichten voor de rest van de dag.

Ook het gebruik van een aromatherapie diffuser of het branden van kruidenwierook kan helpen om je ruimte "lichter" en vrediger te laten aanvoelen.

Start een dankbaarheidsdagboek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beoefenen van dankbaarheid geluk kan vergroten, een betere slaap kan bevorderen, stressniveaus kan verlagen en zelfs je interpersoonlijke relaties kan verbeteren! Ja, graag! (3)

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek kan je helpen om een positievere kijk op het leven te ontwikkelen, omdat je meer geneigd bent om het goede op te merken, zelfs in uitdagende situaties.

Consistentie is de sleutel, dus begin met het simpelweg elke ochtend opschrijven van 3 dingen waar je dankbaar voor bent in een dagboek. Verhoog dit aantal in de loop van de tijd en kijk hoe je niveau van vreugde en veerkracht in de ontberingen van het leven groeit en toeneemt!

Mindful bewegen

Lichaamsbeweging verhoogt de afgifte van feel-good neurotransmitters zoals endorfine, dopamine en endocannabinoïden. Het verhoogt ook de bloedtoevoer naar de hersenen, wat je focus en productiviteit kan verbeteren! (4)

Dit betekent dat als je je ochtend begint met beweging, je de toon kunt zetten voor de rest van de dag door je humeur en algehele vibratie te verhogen.

Kies een vorm van beweging die goed voelt voor jou en wat je schema toelaat.

Zelfs als je geen volledige workout kunt doen, kan een wandeling van 10 minuten of een snelle, eenvoudige yogaflow al een wereld van verschil maken.

Onthoud dat zelfs een klein beetje beweging beter is dan geen beweging!

Ademwerk of meditatie

Ademwerk en/of meditatie is de perfecte manier om jezelf te aarden aan het begin van de dag.

Zowel ademwerk als meditatie helpt om je parasympathische zenuwstelsel te activeren, ook wel bekend als de "rust- en verteringsmodus". (5)

Wanneer je parasympathische zenuwstelsel is geactiveerd, vertraagt je hartslag, daalt je bloeddruk en is je spijsverteringsstelsel klaar om de voedingsstoffen die nodig zijn voor de celprocessen van je lichaam af te breken en te absorberen.

Hier is een eenvoudige ademhalingsoefening om je op weg te helpen:

De 4-7-8 ademhalingstechniek

Deze vorm van ademwerk is gebaseerd op een yogische ademhalingstechniek die pranayama heet. Om deze ademhalingstechniek uit te proberen, ga je ergens zitten of liggen waar het comfortabel is (en het liefst rustig!).

  • Adem eerst rustig in door je neus terwijl je tot 4 telt in je hoofd.
  • Houd je adem nu 7 seconden vast. Laat dan je adem langzaam los door je mond gedurende 8 seconden... En herhaal!
  • Begin met deze techniek voor vier ademhalingscycli en na verloop van tijd kun je het aantal cycli verhogen.

 

Start klein & geef niet op

Soms kan het overweldigend aanvoelen als je te veel nieuwe gewoontes of rituelen in één keer in je ochtend probeert te implementeren en is het misschien niet duurzaam op de lange termijn.

Daarom kun je beginnen met slechts 1 of 2 nieuwe toevoegingen aan je ochtendroutine per keer.

Het is absoluut oké om het rustig aan te doen! Vergeet niet naar je lichaam en geest te luisteren, en doe wat goed voelt voor jouw unieke zelf.

 

Geschreven door Zaheera Swing

(BSc Hons Voedingsleer + NTPD)

Sélectionnez les options